Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Árverseny a földgáz egyetemes szolgáltatásban?

Árverseny a földgáz egyetemes szolgáltatásban?Mostantól az ország négy nagy egyetemes gáz szolgáltatója közül kettő is olyan területen működik, amelyen meg kell vívnia egy riválissal a felhasználókért. A héten a Tigáz Zrt. és a Főgáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét módosította úgy a Magyar Energia Hivatal (MEH), hogy az érintett társaságok ezen túl a meglévők mellett további földrajzi területeken kínálhatják szolgáltatásukat.

A két társaság ezen túl éppen egymás szolgáltatási területén „próbálhat szerencsét”, hiszen a Tigáz lehetőségei Budapesttel és Pest megyével bővültek, még a Főgázéi pedig tíz további megyével. A Főgáz és a Tigáz azt követően adta be egyetemes szolgáltatói engedélye kiterjesztésére vonatkozó kérelmét, hogy január 13-án 90 napra úgynevezett végső menedékes szolgáltatóként átvették az EMFESZ Kft. ügyfeleit az érintett térségekben, mert azokat a felfüggesztett engedélyű versenypiaci gázkereskedő nem tudta kiszolgálni.

Arról, hogy mely szolgáltató mely térségben lehet végső menedékes szolgáltató, a Magyar Energia Hivatal döntött januárban a kötelezően beadott ajánlatok alapján. Érdekes módon a két fenti társaság a saját ellátási területe mellett a másikéra is pályázott, és csak a másikén nyert, a sajátján nem. A Főgáz ezzel 75 ezer új ügyfélhez jutott 90 napra a Tigáz területén, a Tigáz pedig 57 ezerhez a Főgázén. A társaságok közlése szerint a Főgáz a végső menedékesi időszakban is nyereséggel szolgálta ki a plusz ügyfeleket, a Tigáz viszont beismerten veszteséggel.

A másik két nagy (E.ON Kft., GDF SUEZ Zrt.) és a néhány kisebb egyetemes szolgáltató csak a saját területén lévő ügyfelek megszerzésére törekedett, ott viszont sikerrel. E társaságok a 90 napra megkapott végső menedékes felhasználókat a 90 nap lejártával egyetemes szolgáltatóként fogják ellátni, ma is érvényes egyetemes szolgáltatói tarifáikkal.

A Főgáz és a Tigáz esetének a tanulsága, hogy van verseny a hatóságilag maximált árú egyetemes szolgáltató gázpiacon is. Igaz, hogy a két cég az április 13-a után is megtartandó ügyfeleknek felső határként legfeljebb akkora árat kínálhat, amekkora az adott területen engedélyezett hatósági ár. Ennyit azonban nem érdemes kérniük, hacsak nem bíznak abban, hogy olyan többletszolgáltatásokat tudnak kínálni, amelyekkel a riválisával azonos ár mellett is meg tudják nyerni maguknak a felhasználókat. A fogyasztó persze már ezzel is nyer. Akkor viszont még jobban jár, ha a kegyeiért versengő társaságok a hatósági árnál olcsóbban akarják adni nekik a gázt. Ha így tesznek a szolgáltatók, az annak lesz a bizonyítéka, hogy lehet még tartalék a hatósági gázárakban is.

Az, hogy végül a Tigáz mennyit tud hosszabb távra is megtartani a Főgáz területén lévő 57 ezer ügyfélből, illetve a Főgáz a szintén 90 napra megkapott, 75 ezerből, hamarosan eldől. Abból a szempontból viszont mind a két társaság nyer, hogy a mindenképpen bővülő ügyfélkörnek köszönhetően nő az infrastruktúrájuk kihasználtsága, vagyis csökkennek a fajlagos költségeik. Ezt az előnyt egyébként már a végső menedékes szolgáltatásuk megkezdése óta élvezik, április 13-tól csak a közöttük lévő piaci arányok fognak változni.