Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Belenyúlnak a MOL gázárképzésébe

Megjelent az Országgyűlés honlapján a földgázellátásról (GET) és a biztonsági készletezésről szóló módosító javaslat. A javaslatot önálló indítványként Rogán Antal nyújtott be. Amennyiben a törvénymódosítás a most megjelent tartalommal kerül megszavazásra, akkor a jövőben 600 millió köbméterig csökkenthető lesz a biztonsági készlet és a hazai földgáztermelők (így a MOL is) az egyetemes szolgáltatásban felhasznált mennyiségig miniszteri rendeletben kihirdetett áron lesznek kénytelenek értékesíteni a felszínre hozott földgázt.

A benyújtott módosító javaslat értelmében a jövőben nem kell majd a biztonsági tárolórész teljes kapacitását kihasználni, hanem a fejlesztési miniszter meghatározhatja majd, hogy 600 millió és 1.2 milliárd köbméter között mekkora legyen a stratégia készlet mérete. Az így esetlegesen feleslegessé váló gáz értékesítésének körülményeit szinten a miniszter határozhatja majd meg (beleértve azt is, hogy kinek eladni a gázt). Egyetlen törvénybeli kikötés az lenne, hogy az értékesítési ár nem lehet alacsonyabb a tárolt készlet beszerzési átlagáránál. A javaslathoz csatolt indoklás értelmében így adott esetben akár csökkenhetnek is a fogyasztói árak. Az így esetlegesen szabaddá váló kapacitásokat a készletező szövetség a másodlagos kapacitás-kereskedelemben értékesítheti majd. A javaslat ugyancsak rendelkezik arról, hogy ne kelljen különadót fizetni a készletezés során felmerülő tevékenységek után.
A korábban Fellegi Tamás fejlesztési miniszter által bejelentettekkel összhangban az egyetemes szolgáltatás körül gyakorlatilag minden a miniszter által kerül majd meghatározásra. Korábban nem hangzott el hivatalosan, de a törvényjavaslatban megjelent, hogy a hazai termelésre is kiterjesztik majd az árkontrollt, vagyis a fejlesztési miniszter határozhatja majd meg az itthon termelt gáz "felajánlási"/értékesítési árát az egyetemes szolgáltatásban felhasznált mértékig. Az, hogy pontosan mekkora ez a mennyiség, azt szintén a miniszter fogja rendeletben meghatározni (tehát jelenleg még nem ismert). Ez a lépés különösen a MOL-t, mint legnagyobb hazai gáztermelőt érintheti kényelmetlenül, hiszen a társaság mindeddig az orosz importszerződésekben foglalt képlet alapján árazott.
A benyújtott tervezetben megjelenik, hogy a különadók okozta terhek nem ismerhetők el az egyetemes szolgáltatás áraiban, vagyis a korábbi - egyes - kormányzati megszólalókkal ellentétben azok hivatalosan mégsem lesznek áremelő tényezők. Ez a paragrafus vonatkozik a (szabadpiaci) földgázkereskedőkre is. A korábbi közüzemi nagykereskedőnek (E.ON) és az egyetemes szolgáltatóknak három napjuk lesz, hogy megállapodjanak egymással az új (módosított) törvényben foglalt feltételek szerint, amennyiben ez nem jön létre, akkor a köztük lévő viszony az idei gázév végéig automatikusan ellátásalapúvá válik (kivéve, ha a korábbi 3/2010 NFM rendelet alapján már van köztük élő szerződés). Az ebből eredő esetleges költségeket az E.ON-nak kell majd viselnie.
A rendszerhasználati díjak tekintetében csökken a transzparencia a jövőben, a Magyar Energia Hivatal már nem lesz köteles honlapján megjelentetni az indokolt költségek mértéket. A jövőben az egyetemes szolgáltatóknak pedig nem kell majd javaslatot tenniük az árváltozásra.
Fontos pontja még továbbá a javaslatnak, hogy a Magyar Energia Hivatal a jövőben az üzleti titkokat tartalmazó iratokba is betekintést nyerhet majd, vagyis gyakorlatilag bármilyen adatot bekérhet majd a GET alatt működő szervezetektől.