Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Romló profitkilátások az E.On-nál - Zuhannak a részvények

Közzétette az idei harmadik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését a német közszolgáltató óriás, az E.On, ezek összességében felemásak lettek az elemzői várakozásokhoz képest. Bár a menedzsment az idei évre vonatkozó várakozásait megerősítette, rossz hír a részvényeseknek, hogy a 2013-ra adott prognózisok a vezetőség szerint nem tarthatók. A részvények a hírre több mint 7%-ot estek a mai kereskedésben.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

  • Az E.On árbevétele 15%-kal nőtt az idei harmadik negyedévben, a működési költségek emelkedése miatt azonban az üzemi eredmény már jelentős, közel 50%-os visszaesést mutat.
  • A pénzügyi veszteség ugyan csökkent a bázisidőszakhoz képest, nettó soron azonban így is 107 millió euró veszteség lett, szemben az egy évvel korábbi 196 milliós nyereséggel.
  • Az idei évre vonatkozóan a menedzsment megerősítette várakozásait, a 2013-as prognózisok kapcsán azonban közölték, azok nem teljesíthetők.

Ma reggel tette közzé a harmadik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését az E.On, mely az EBITDA esetében elmaradt az elemzői várakozásoktól, az egyszeri tételek nélküli nettó profit azonban felülmúlta azt.
Romló profitkilátások az E.On-nál - Zuhannak a részvények
Az E.On az idei harmadik negyedévben 15%-kal, 28,2 mrd euróra tudta növelni árbevételét, az üzemi eredmény azonban ennek ellenére jelentős, 48%-os visszaesést mutatott. Ebben elsősorban az egyéb bevételek 42%-os csökkenése, valamint az anaygköltség és az amortizáció jelentősebb (18 ill. 96%-os) emelkedése játszott szerepet.
Romló profitkilátások az E.On-nál - Zuhannak a részvények
Bár pénzügyi soron a veszteség mértéke csökkent a bázisidőszakhoz képest, a nettó eredmény így is 107 millió euró veszteség lett, szemben az egy évvel korábbi 196 milliós nyereséggel.
A 12 havi gördülő EPS ezzel ismét a negatív tartományba süllyedt.
Romló profitkilátások az E.On-nál - Zuhannak a részvények
Mit mond a menedzsment?

Az idei évre vonatkozóan megerősítette korábban adott várakozásait az E.On, ezek szerint az EBITDA 2012-ben 10,4-11 mrd EUR között lehet. Ez egyszeri tételek nélküli nettó eredmény pedig 4,1-4,5 milliárd euró között alakulhat.
A 2013-as évet tekintve a menedzsment korábban arra számított, hogy EBITDA-ban 11,6-12,3 mrd EUR közti nyereséget tud majd elérni, míg az egyszeri tételek nélküli profit 3,2-3,7 milliárd EUR között lehet. Most azonban a vezetőség úgy látja, ezek a prognózisok nem teljesíthetők, elsősorban a globális gazdasági bizonytalanságok, valamint az energiapiacon végbemenő jelentős változások következtében.
Árfolyamreakció
A befektetők negatívan fogadták a híreket, az E.On részvényei több mint 7%-ot estek a ma reggeli kereskedésben, ezzel masszívan alulteljesítenek a DAX komponensek között.

Árazás
Az E.On részvényei jelenleg 8,4-szeres 12 havi előretekintő P/E rátán forognak, ami közel 20%-kal mara el az elmúlt 5 év átlagától.
Romló profitkilátások az E.On-nál - Zuhannak a részvények
A szűkebben értelmezett szektortársak között is relatíve alacsony árazás mellett forog az E.On, csupán az RWE és az EDF árazása nyomottabb ennél.
Romló profitkilátások az E.On-nál - Zuhannak a részvények
A jelenlegi elemzői profitvárakozásokat figyelembe véve az értékeltség akár vonzónak is tűnhet, ez azonban a menedzsment mai warningja után aligha mérvadó.

Romló profitkilátások az E.On-nál - Zuhannak a részvények