Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 444 Mrd Ft
Projektek száma: 8693 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 9340 GWh
Földgáz energia: 2130 Mio m3
Elért meg- takarítás: 44 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2017 Q2 – Villamos energia piaci negyedéves jelentés

2017 második negyedévének lezárásával elkészítettük az első félévre (2017 H1) vonatkozó villamos energia piaci negyedéves jelentésünket. Jelen anyagunkban ismertetjük a Sourcing Hungary Kft. által a félév során szervezett és lebonyolított villamos energia tenderek releváns statisztikáit, volumen adatait, árait, a piacon megfigyelhető kereskedői aktivitást, a legfontosabb piaci eseményeket, valamint a tőzsdei mozgásokat és trendeket.

 

Bevezető

Az 2017-es év első fele villamos energia tekintetében sikeres volt a Sourcing Hungary Kft. számára. Ügyfeleink szakértelmünkbe vetett bizalmának köszönhetően ez az időszak rengeteg megbízást hozott, amelyekben jelentős volument versenyeztettünk meg. Az első negyedév stagnáló tőzsdei helyzetének köszönhetően számos ügyfelünk tudott alacsony árat realizálni az elkövetkező 1-2 évre. A 2017 Q2-es időszak során a tőzsdén a villamos energia ára fokozatos emelkedésbe kezdett - ennek ellenére a második negyedév során lebonyolított beszerzések esetében is sikerült kedvezőbb árat elérnünk ügyfeleink részére.

 

Volumenelemzés

2017 H1 során cégünk 339 ügyfélnek bonyolított le villamos energia beszerzési projektet, így a Sourcing Hungary Kft. által közbeszerzési eljárásban és versenypiaci tenderen tendereztetett mennyiség közel 305 928 000 kWh (= 305 928 MWh = 306 GWh) volt. Ennek a mennyiségnek kevéssel több, mint 63%-a június hónapban került versenyeztetésre, ami kicsivel több, mint 194 000 000 kWh-t jelent. Az eljárások során az állami, közbeszerzési szféra számára ebben az időszakban közel 172 GWh, a versenypiaci szegmensben több, mint 134 GWh villamos energiát versenyeztettünk meg.

Árkonstrukciók

A mennyiség szerinti eloszlást figyelembe véve 2017. év első hat hónapja során a Sourcing Hungary Kft. a versenyeztetett tenderek kicsit több, mint 50 százalékát HUF devizában írta ki, így ugyanilyen arányban jelentek meg az EUR-os kiírások is. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve a HUF tenderek közel 70 százalékot, az EUR tenderek kicsit több, mint 30 százalékot adtak.

Kereskedői aktivitás

2017 első hat hónapja folyamán a versenypiaci szegmensben átlagosan 4 villamos energia kereskedő vett részt egy tenderen, 15 ajánlatot téve és átlagosan 45 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szférában ugyanazon időszakban átlagosan 5 villamos energia kereskedő vett részt egy eljárásban, 35 ajánlatot téve és átlagosan 55 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Amerika legnagyobb napelemparkjának építésébe kezdett az Enel Green Power Mexikóban. A társaság a folyamatban lévő fejlesztései elkészülése után névleg a Paksi Atomerőműével megegyező megújuló energiaforrás alapú villamos energia termelő kapacitással fog rendelkezni. Összesen 754 megawatt névleges kapacitást épít ki. A 427 és 327 megawattos két egység a terv szerint 2018 második felében kezdi meg a termelést, és a várakozások szerint évente mintegy 1700 gigawattóra villamos energiát állíthat elő. Ezzel a beruházással évente mintegy 780 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását lehet kiváltani a fejlesztő szerint. Emellett egy további projekt fejlesztési jogát is elnyerte az Enel: a 238 megawattos Don José építése is elkezdődött, amely évi 539 gigawattóra áramot állít majd elő. Az Enel korábban befejezett fejlesztéseinek köszönhetően már jelenleg is 728 megawatt megújuló energiaforrás alapú áramtermelő kapacitást működtet Mexikóban. A folyamatban lévő fejlesztéseket is figyelembe véve az Enel teljes mexikói megújulóenergia-kapacitása hamarosan meghaladja a 2000 megawattot, ami nagyjából megegyezik a Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitásával.

Aradszki András Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerint a szabályozott lakossági áramár nem torzítja a piacot, mert az egyetemes szolgáltatásban részt vevők átmehetnek a versenypiacra. Kifejtette, hogy a verseny akkor lenne kizárva, ha a piacra jutás szabályai nehezítenék az új szereplők megjelenését, illetve elmondta, hogy van olyan piaci szereplő Magyarországon is, amelyik versenypiaci körülmények között szolgáltatja a fogyasztók számára az áramot. Felhívta a figyelmet, hogy az unió bemutatta hatástanulmányában, hogy 2010 és 2015 között ahol piaci áron vették meg az áramot a fogyasztók, ott mindenhol növekedett az energia ára, ahol viszont szabályozott ár volt, ott mindenhol csökkent az ár. Hangsúlyozta, a szabályozott ár nem okozott zavart az üzemeltetésben a piaci szegmensben dolgozó kereskedők számára, az áramot importálók megtalálták a számításukat a szabadpiacon.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. honlapján közzétett adatok alapján a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal magasabb volt idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A bruttó áramfogyasztás 2017. január – március időszakban 11,76 terawattóra volt, míg egy évvel korábban 11,39 terawattóra volt. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható. A felhasználás 30,37 százaléka importból származott idén. Az import aránya februárban volt a legmagasabb, a felhasznált áram 38,69 százalékát fedezte a behozatal. A fogyasztás a fűtési szezonban a legmagasabb, tavaly és az idén is januárban fogyott a legtöbb áram. Az idén a rendszerterhelési rekord is megdőlt, január 11-én a csúcsterhelés elérte a 6 780 megawattot, amely napon az átlaghőmérséklet mínusz 7,3 Celsius fok volt.

 

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagymértékben meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén, a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) az elkövetkező időszakokra vonatkozó határidős jegyzések az első negyedéves stagnálást követően fokozatosan emelkedni kezdtek 2017 Q2 időszak során, elérve a közel 41 EUR/MWh értéket.

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) az elkövetkező két évre vonatkozó határidős zsinór árak 2017 első félévében stagnáltak, ami azt jelenti, hogy 28-31 EUR/MWh körüli áron mozogtak.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati szegmensbe a legalább 500 000 kWh éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára az első félév során 35 db egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, mely kicsit több, mint 109 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára ebben az időszakban összesen több, mint 76 000 000 HUF megtakarítást értünk el.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói szegmens (500 000 kWh alatt) számára az elmúlt félévben is szervezett a Sourcing Hungary Kft. csoportos tendereket, továbbra is a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül. A félév során több MEBEK csoportos projektet bonyolítottunk le, amelyekben már 100 ügyfél bízta meg cégünket, ami több, mint 25 000 000 kWh versenyeztetett mennyiséget jelentett. Az első félévben ügyfeleink számára összesen 67 400 000 HUF-t meghaladó megtakarítást sikerült elérnünk.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2017. év első felében villamos energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 4 csoportos és 9 egyedi eljárást indított 65 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, így sor kerülhetett az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások keretében az árlejtések megtartására is.

A félév lezárásaként pedig hamarosan sor kerül adminisztratív szempontból is az eljárások befejezésére.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2017. H1-es időszakban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

-        Legnagyobb megtakarítás:

14 446 950 HUF (55,42%)

-        Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

24 842 500 kWh

-        Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

7 kereskedő

-        Legtöbb ajánlat egy tenderen:

38 ajánlat

-        Leghosszabb aukció:

1 óra 20 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2017 első negyedévében az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

-        Legnagyobb megtakarítás:

108,5 millió HUF

-        Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

44,6 millió kWh

-        Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

6 kereskedő

-        Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

61 ajánlat

-        Leghosszabb árlejtés:

1 óra 30 perc