Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 478 Mrd Ft
Projektek száma: 8900 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11000 GWh
Földgáz energia: 2270 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2018 Q4 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

Ismét egy sikeres éven van túl a Sourcing Hungary Kft., amelynek lezárásaként elkészítettük Önöknek a soron következő földgáz energia piaci negyedéves jelentést. Tájékoztatónkban ismertetjük a 2018-as év folyamán szervezett tendereink statisztikáit, volumen adatait, árkonstrukciókat, a fontosabb tőzsdei fejleményeket és piaci történéseket, valamint a kereskedői aktivitást.

 

Bevezető

Számos ügyfél bízta Cégünk szakértelmére energia beszerzését 2018 december végéig. A negyedik negyedév során a kedvezőtlen piaci fordulatok ellenére is tovább növekedett a projektjeink száma. A tőzsdei környezet továbbra sem alakult kedvezően, a jegyzések folytatták a növekvő tendenciát, ennek ellenére idén is sikerült Ügyfeleink számára a lehető legkedvezőbb árakat elérnünk.

 

Volumenelemzés

A Sourcing Hungary Kft. az elmúlt egy évben 322 darab földgáz energia ügyfélprojektet bonyolított le, ami közel 221 millió m3 földgáz tendereztetését jelenti. Ezen mennyiség több, mint 55 százalékának beszerzését 2018 július – szeptember között végeztük el. A közbeszerzési szegmensben közel 94 millió m3, a versenypiaci szférában pedig közel 127 millió m3 földgázt versenyeztettünk.

Árkonstrukciók

2018 folyamán a tenderek nagy része fix áras konstrukcióban zárult, olajindexált illetve kevert TTF képletes konstrukciók nem voltak. A mennyiségi eloszlást tekintve több, mint 87 százalékban fix, és kevesebb, mint 13 százalékban TTF-es árkonstrukcióban kerültek kiírásra a projektek. Az elmúlt időszakban az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve kevesebb, mint 99 százalékban fix áras és több, mint 1 százalékban TTF-es konstrukciót eredményezett az óév.

Kereskedői aktivitás

2018 során versenypiaci szegmensben átlagosan 5 földgáz energia kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 12 ajánlatot téve és 41 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szegmensben átlagosan 6 földgáz energia kereskedő vett részt az árlejtéseken, átlagosan 125 ajánlatot téve és 97 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Sok a kérdőjel a nyersolaj piacán, ugyanis a feltörekvő országok – élükön Indiával és Kínával – adják a nyersolaj iránti kereslet emelkedésének 90 százalékát, így az ezen országon gazdasági növekedésére vagy az energiahordozók iránti keresletére ható folyamatok meghatározók lehetnek az olaj árának szempontjából is. Az amerikai dollár erősödése jelentős olajár-emelkedést eredményezett a legtöbb feltörekvő országban. Az amerikai kamatlábak emelkedése nagy mennyiségű, dollárban denominált adósság terheinek növekedését okozza a feltörekvő országokban, ami a fejlődést fékezi, és csökkenti a nyersolaj iránti keresletet. A palaolaj termelésének is lassult a növekedési üteme, és amennyiben nem pótolják számottevő mértékben a kieső iráni olajat, nem biztos, hogy a világgazdaság jelenleg képes lenne megbirkózni a kínálat beszűkülése miatt magasra szökő olajárakkal.

A szervezett piaci beszerzés és az orosz vezetékes import mellett belátható időn belül két forrás, a Krk-i LNG terminál, illetve a romániai offshore gázmezők állnak rendelkezésre a hazai földgázigény kielégítésére Orbán Gábor, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) értékesítési igazgatója szerint. A gázimport igényünk stagnáló földgázfogyasztás mellett is növekszik a hazai termelés folyamatos csökkenése miatt, és hasonló problémával küzd az Európai Unió és a közép-kelet-európai régió is. Az egyik lehetőség a Gazprommal való hosszútávú szerződés (ebből a szempontból kritikus lesz a jövő év, 2019-ben Ukrajnában választás lesz, és átalakulhat az orosz-ukrán kapcsolatrendszer, illetve lejár az Ukrajnán keresztüli gázszállításra vonatkozó szerződés is). Egy másik alternatíva a fekete tengeri román offshore gázkitermelés lehet, a harmadik lehetőség pedig az LNG-piacra való becsatlakozás, ami a tarifák miatt lehet kevésbé vonzó. Negyedik alternatívát az unión belüli spotpiacokhoz történő csatlakozás jelenti, mivel az úgynevezett gázhubok a régiós földgázkereskedelemben is egyre hangsúlyosabb szerepet játszanak. Ezek hozzájárulhatnak a piacok közötti árkonvergenciához, valamint kockázatkezelési lehetőséget és likviditási forrást is jelentenek, így nagyon jó kiegészítő lehetőséget nyújtanak.

Az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitszállítása az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 földgázvezeték megépítése után is folytatódhat Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint. Szeptember elején kezdődött meg a tervek szerint Finnország partvidékénél az Oroszországot Németországgal majdan összekötő földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése, és német területi vizekben is folyik az építkezés. Az Északi Áramlat 2 projekt keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású (a már meglévő vezetékpárral azonos) vezetékkel bővíthetik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot. Az Északi Áramlat 2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, így az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát egyetlen útvonalra terelhetné át, valamint a német piacon domináns helyzetbe kerülne, mert több mint 60 százalékra emelné a jelenlegi 40 százalékos részesedését.

 

Tőzsdei trendek

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj hordónkénti ára 2018 Q1-Q3 közötti emelkedés után a negyedik negyedévben csökkenni kezdett, december végére 53 USD/hordó körüli értéket ért el.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama az év elején ideiglenesen csökkent, az utána bekövetkezett nagymértékű emelkedés a második félévben megrekedt, az árfolyam 2018 H2 időszak alatt 280 HUF/USD körül alakult.

A képletes földgáz energia árakat jelentős mértékben meghatározó olajszármazék termékek – melyek az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1 százalékos kéntartalmú gázolaj (G) – kilenc havi átlagárai 2018 negyedik negyedévében kismértékben növekedtek. Az óév utolsó negyedévére vonatkozó tényértékek F=404,173 USD/t és G=626,273 USD/t, 2019 Q1 időszakra vonatkozó tényértékei pedig F=418,711 USD/t és G=639,193 USD/t. A 2018 évi harmadik negyedévhez képest 2018 Q4 időszakában a növekedés mértéke 7,23%, míg a negyedik negyedévhez képest a 2019 Q1 időszakra a további növekedés 2,78%.

A TTF gázár jegyzés októberig bezárólag folytatta a korábbi emelkedő trendet, amit 2018 elején és november – december időszakban szakított meg egy-egy csökkenés, így decemberben elérte a 24,766 EUR/MWh értéket.

Az ábrán látható az EUR és USD deviza keresztárfolyamának alakulása, ami 2017 óta emelkedő tendenciát mutatott, majd 2018 második féléve során ez fordulóponthoz ért, és csökkenni kezdett, így az óév végére egy átmeneti kiugrást leszámítva 1,14 USD/EUR érték körül ingadozott az árfolyam.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 200 000 m3 éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára 2018 folyamán 57 darab egyedi ügyfélprojekt került lebonyolításra, ami közel 105 millió m3 tendereztetett mennyiséget jelentett. Összesen 119 327 484 HUF megtakarítást értünk el ügyfeleink részére.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói versenypiaci szegmensben (200 000 m3 alatt) csoportos projektek keretében 216 darab ügyfél bízta meg cégünket az elmúlt évben, összesen 22 020 561 m3 mennyiség versenyeztetésével. A csatlakozók számára összesen 201 253 556 HUF megtakarítást realizáltunk.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2018. év negyedik negyedévével bezárólag földgáz energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 5 csoportos és 23 egyedi eljárást indított 54 állami intézmény és önkormányzat számára. A negyedik negyedév végéig - egy kivételtől eltekintve - az összes 2018-ban indult eljárás sikeresen lezajlott.

Az eljárások lefolytatásán felül előkészítésre került a 2018. év második félévének adminisztratív lezárása is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk

  • Legnagyobb megtakarítás:

37 545 000 HUF (37,74%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

32 502 200 m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

10 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

65 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

120 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

75,8 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

42,8 millió m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

338 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

4 óra 20 perc