Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Várhatóan novemberben csatlakozik Románia a közös árampiachoz

A jelenlegi ütemterv szerint novemberben bővülhet ki a cseh-szlovák-magyar közös árampiac. A céldátum szerint 2011. november 11-én csatlakozhat Románia a közös másnapi árampiachoz - olvasható a MEKH honlapján megjelent közleményben. 

A MEKH honlapján megjelent közlemény szerint november 11-én csatlakozhat Románia a már összekapcsolt cseh-szlovák-magyar másnapi árampiachoz. Ennek értelmében a jelenlegi ütemterv alapján az első szállítási nap 2014. november 12-e lehet. A közlemény kitér arra is, hogy a négy nemzeti árampiacot összekapcsoló projekt (4M MC) célja, hogy a közelmúltban elindított északnyugat-európai (North-Western European - NWE) piac-összekapcsolással a lehető legmesszebbmenőkig kompatibilis legyen (PCR, kereskedhető legmagasabb és legalacsonyabb piaci árak, árlépésköz, stb.). E mellett megmarad a közép-európai idő szerinti 11 órás ajánlat-beadási határidő.

A projekt irányító bizottsága augusztusban ül össze újra, ekkor erősíthetik meg a jelenleg várt novemberi "élesítési" időpontot is. Ezzel összhangban a piaci szereplők részére szeptemberben tájékoztató fórumokat is szerveznek majd. Szintén lesznek bemutatók a PCR (Price Coupling of Regions) megoldáson alapuló új kereskedési folyamatok és módszerek megismertetéséről.

Mint ismeretes, az Európai Unió célul tűzte ki a nemzeti energiapiacok összekapcsolását, a közös belső energiapiac kiépítését. Ennek egyik eleme az elmúlt időszakban elindult piac-összekapcsolások. A térségben elsőként lépve hazánk Csehországgal és Szlovákiával kapcsolta össze másnapi árampiacát. A közös cseh-szlovák-magyar másnapi árampiac 2012. szeptember 11 óta működik. Már ekkor elindultak a tárgyalások arról, hogy a lengyel és a román piacok is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Időközben a lengyel oldalon jelenleg nem áthidalható problémák merültek fel, így a tárgyalások csak a román partnerekkel folytatódhatnak tovább. A piac-összekapcsolás célja az eszközök jobb kihasználtságának az elérése, ezen keresztül - közvetetten- egy kedvezőbb árszint elérése, tovább az ellátásbiztonság növelése. A nem másnapi termékek esetében nem történt még piac-összekapcsolás.