Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Zavar támadt a 30 százalékos társasági adó körül

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy az energiaszolgáltatók és a közműcégek nyereségét jövőre 30 százalékos kulccsal adóztatnák. Ez egy harmadik társasági adókulcs bevezetését jelentené, ám adószakértők szerint nem erről van szó, ez túl drasztikus lépés lenne. A miniszter félreérthetően beszélt, és bár kijön a 30 százalékos összteher, az a szektorra kivetett különadó emeléséből és az eddigi társasági adóból jön össze.

Értelmezési zavar támadt a nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését követően, ennek hatására átmenetileg meredeken esni kezdtek a Mol-papírok a tőzsdén. Matolcsy György ugyanis azt mondta, hogy az energiaszolgáltatók és a közműcégek nyereségét jövőre 30 százalékos kulcs terheli.

Ez az első értelmezések szerint azt jelentette, hogy a mostani 10 és 19 százalékos adókulcs mellé bejön egy harmadik, 30 százalékos adómérték. (Jelenleg az 500 millió forint árbevétel alatti cégek fizetnek 10, az e fölöttiek 19 százalékos társasági adót.)

A Reutersnek nyilatkozó Balog Ádám, az NGM adóügyekért felelős államtitkára szerint Matolcsy bejelentését nem így kell értelmezni, mert a 30 százalék úgy jön ki, hogy a 19 százalékos társasági adóra rárakódik a 11 százalékos szektorális különadó, amelyet az energiacégek most is fizetnek, de csak 8 százalékos mértékben.

A Napi Gazdaságnak és a Népszabadságnak nyilatkozó adószakértők szerint is félreérthetők voltak Matolcsy szavai, ugyanis a Széll Kálmán 2.0 tervben a különadó emelését jelezte elő a gazdasági tárca. A Széll Kálmán-tervben az állt, hogy az energiaszolgáltatók a jelenlegi 8 százalék helyett 16 százalékos különadót fognak fizetni, és ebbe a körbe bevonják a közműcégeket is.

A kormány által elfogadott adócsomag ehhez képest végül úgy módosult, hogy a különadó 11 százalékosra emelkedik, ehhez adódik hozzá a 19 százalékos társasági adó, így végül valóban kiadja a Matolcsy György által említett 30 százalékos kulcsot. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő például úgy fogalmazott, hogy a különadót technikailag beolvasztják a társasági adóba.

A Mol-részvények ára a nap végére korrigált.