Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Bréking! Módosítja a rezsicsökkentést a kormány

Bréking! Módosítja a rezsicsökkentést a kormány

 

Egy különleges időpontban kihirdetett kormányhatározat legutolsó pontjában jelent meg egy első ránézésre komoly horderejű kormánydöntés. A visszaélések érdekében a rezsicsökkentési szabályok módosítására készül a kormány.

Szombaton kihelyezett kormányülést tartottak és az arról szóló döntések meg is jelentek a szombat esti Magyar Közlönyben. 

Az egyik kormánydöntés azt mutatta be, hogy a különadókon túl a kormány mire készül még a költségvetés kiadási oldalán a deficit csökkentése érdekében. A határozat címe konkrétan ez:

A Kormány 1281/2022. (VI. 4.) Korm. határozata a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről.

Ennek a határozatnak a harmadik pontja a legérdekesebb és legnagyobb újdonság. Ez ugyanis úgy szól, hogy a kormány

felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a visszaélések elkerülése érdekében a rezsicsökkentési szabályok olyan módosítására,

amely alapján a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult".

A feladatra Varga Mihály pénzügyminisztert és Palkovics László technológiai és ipari minisztert jelölte ki a kormányfő. Nekik, illetve minisztériumaiknak kell megalkotniuk az új rezsicsökkentési szabályokat július elsejéig.

Emlékezetes, a Portfolio másfél hete beszámolt arról a háttérbeszélgetésről, amelyen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter volt jelen. Itt is központi téma volt a rezsicsökkentés fenntartása (a Rezsivédelmi Alap is ezt szolgálja a költségvetésben, vagyis forrást rendel a kormány e mögé), és jelezték, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi rendszere a családokra vonatkozóan teljes mértékben fennmarad. Itt annyit mondott még, hogy későbbi kormánydöntés, hogy a cégek és állami társaságok maradnak-e ebben a körben. 

A most megjelent határozatnak három lényeges eleme van: 1) kizárólag lakossági fogyasztók maradjanak a rezsicsökkentés rendszerében, 2) cél a visszaélés kiszűrése, és 3) a július elsejei határidő.

Az első pont miatt alapesetben nem valószínűsítjük azt, hogy a lakossági fogyasztók esetében differenciálásba kezdene a kormány, bár az sem kizárt, hogy - ahogy egyes energiapiaci szakértők korábban már valószínűsítették - a lakossági "nagyfogyasztókat" akarja valahogy kiszűrni az állam és valamilyen fajta visszaélésekre hivatkozva nyúl bele a rendszerbe. Egy ilyen döntéssel (a jogosultak körének szűkítésével) egyébként a kormány a rezsicsökkentés költségvetési terheit is csökkenthetné, amire nagy szüksége van a mostani költségvetési kiigazítások közepette. (Érdemes azt is megemlíteni, hogy két hete a kormány épp a visszaélés szót említette, amikor létrehozta a kettős üzemanyagár rendszerét és a külföldiek számára már csak piaci áron engedélyezi a tankolást Magyarországon.)

A július elsejei határidőből kiindulva arra is gondolhatunk, hogy a kormány a rezsicsökkentés rendszerében lévő (vagyis egyetemes szolgáltatásra jogosultak) nem lakossági szereplők esetében készül lépni. Ez nem is lenne váratlan, ugyanis - ahogy azt a kormány tavaly novemberben bejelentette - egy decemberi rendelettel a kormány beemelte a kedvezményes energiaárat nyújtó rendszerbe a kkv-k egy körét. A hírek szerint 33 ezer cég lehet érintett a június végéig tartó kedvezményben. Már ez a rendelet is komoly retorziót helyezet kilátásba azon cégeknek, amelyek esetleg megpróbálnak trükközni. Lehet, hogy a kormány most az ilyen trükközésekre igyekszik reagálni.

UPDATE!

Vasárnap reggel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádiónak megerősítette előzetes feltevéseinket. Úgy fogalmazott: a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető. Nagy Márton emlékeztetett, a rezsicsökkentési szabályok eredetileg is a családoknak szóltak, a kormány a koronavírus-válság miatt döntött úgy 2021 végén, 2022 elején, hogy abba az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalatok is beléphessenek.

Forrás: Portfolio