Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Hamarosan visszaadhatóak az egyetemes áramengedélyek

Lehetővé válik az egyetemes áramszolgáltatói engedélyek visszaadása, amint az Országgyűlés elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. A 2007-es áramtörvény (VET) megváltoztatását célzó dokumentumot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be tegnap.

A VET hatályos változatának nincs olyan passzusa, amely megengedi, hogy a villamos energia egyetemes szolgáltatói visszaadják engedélyüket. Részben ezzel magyarázható, hogy az érintett szolgáltatók eddig nem jelezték ilyen szándékukat, pedig például az E.ON esetében kézenfekvő lett volna, hogy a társaság egyszerre váljon meg az egy cégen keresztül ellátott gáz- és az áramügyfelektől, amikor visszaadta gázszolgáltatói engedélyét.

Az Országgyűlés feltehetőlegrövid időn belül elfogadja a módosítást, nem sokkal utána pedig várhatóak az engedély-visszaadások is. Még nyitott, hogy mely társaság alapjain épül ki az országos, állami egyetemes áramszolgáltatás. Kézenfekvőnek tűnik, hogy az ÉMÁSZ és az Elmű ellátási területén induljon be elsőként, mert e két társaság tulajdonosaival kötött az állam erre vonatkozó együttműködési megállapodást. Viszont az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter a közelmúltban azt közölte a Világgazdasággal, hogy más egyetemes áramszolgáltatókkal is folynak az egyeztetések, így lehet, hogy nem az Elmű és az ÉMÁSZ ügyfelei kerülnek elsőként az állami rezsiholdinghoz, amely a jövő év elején kívánja beindítani e tevékenységét.

A módosító javaslat lehetővé tenné új piaci szereplő megjelenését is a területen, mert azt írja, hogy egy kérelmező beadhat egyszerre villamosenergia-kereskedelemre és villamos energia egyetemes szolgáltatásra is engedélykérelmet.

Az indítvány további részei hasonlóak a gáztörvénynek az engedély-visszaadással és a szolgáltatóváltással kapcsolatos előírásaihoz.