Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Jelentős költségcsökkenés: Az új jogszabályok csökkentik a villamosenergia-rendszer terheit  

Jelentős költségcsökkenés: Az új jogszabályok csökkentik a villamosenergia-rendszer terheit
 

Változnak a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia kötelező átvételi (KÁT) és METÁR típusú támogatási rendszereinek szabályai. Az év végén megjelent, egyes energetikai tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 787/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet a jövőben lehetővé teszi, hogy a KÁT termelők új eszközökkel csökkentsék a termelési menetrendtől való eltérésüket. Mivel a KÁT mérlegkör a menetrendtől való eltérések egyik legnagyobb okozója, az új szabályok az egész villamosenergia-rendszer szintjén is jelentős költségcsökkenést hozhatnak.

Mi az a KÁT?
A KÁT a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia kötelező átvétele. Ezt a díjat kell az áramszolgáltatónak fizetnie a megújuló energia hasznosításával nyert egységnyi energia után a MAVIR Zrt. részére, a megújuló villamos energia-termelés támogatását szolgálja. Ez a díj függ az egyes zónaidőktől és attól, hogy a megtermelt villamosenergia milyen megújuló forrásból származik (nap- és szélerőmű, nem nap-és szélerőmű, 20 MW vagy annál kisebb naperőműből termelt, stb.) . Az aktuális díjakat a MAVIR Zrt. központilag szabályozza és publikálja a tárgyhónapot követő 5. munkanapon és minden versenypiacon vételező felhasználót egységesen érint. Ez a fogyasztók számláján megjelent ÁFA-mentes tétel Ft/kWh formában. Bővebb információ ide kattintva érhető el.
 

Jelentős költségcsökkenés a villamosenergia számlákon

A kormányrendelet 2022. március 1-jei hatállyal bevezeti az önálló kiegyenlítő menedzsmentet, melynek keretében a KÁT termelők, vagy a termelők által önkéntesen alkotott menetrend-csoportok, a KÁT mérlegköri termelési menetrend véglegesítése után is kereskedhetnek más mérlegkörökkel, illetve a termelés negyedórájában a KÁT mérlegkörön kívüli más nevesített rendszerhasználókat (például villamosenergia-tárolót, termelőegységet) is igénybe vehetnek a KÁT termelési menetrendtől való eltérésük csökkentése érdekében. A KÁT termelők ezzel további lehetőséget kapnak a termelési menetrendtől való eltérésük csökkentésére, ami az egész villamosenergia-rendszer szintjén is jelentős költségcsökkenést hozhat, tekintve, hogy a KÁT mérlegkör a menetrendtől való eltérések egyik legnagyobb okozója.

Az önálló kiegyenlítő menedzsment bevezetésével párhuzamosan a rendeletmódosítás ösztönzi a KÁT termelőket arra, hogy termelési rugalmasságukat felajánlják a rendszerirányító vagy a hálózati engedélyesek részére, és aktív szerepet vállaljanak a rendszer egyensúlyának megőrzésében.

A megújuló energiaforrásokból nyert energiával termelt villamos energia működési támogatásának finanszírozásához szükséges pénzeszköz mértékének megállapítási módjára és megfizetésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 63/2016. (XII. 28.) NFM rendelet módosítása lehetővé teszi a kötelező átvételi és prémium támogatási rendszer működését finanszírozó, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók számára történő visszatérítést is azokban az esetekben, amikor ezen támogatási rendszerek bevételei meghaladják a felmerülő költségeket.

Hogyan jelenik meg a számlán?

A 2022. januári KÁT és Prémium pénzeszközök mértéke: -19,049895 Ft/kWh.  
Minden hónap 5. munkanapján közzéteszik az előző havi KÁT árakat. Ezeket itt tudják nyomon követni és ellenőrizni. A MAVIR által közzétett számítások alapján a várható KÁT és Prémium pénzeszközök mértéke a 2022. év 12 hónapjára átlagosan -4,33 Ft/kWh lesz.
 

Felhívjuk a figyelmüket tehát, hogy a számlán mínusz értékként kell megjelennie a KÁT és Prémium pénzeszközök díjtételnek, amennyiben az a MAVIR honlapján közzétett számítások alapján negatív érték. 

Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

forrás: mekh.hu, mavir.hu