Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Eladta a villanyt az MVM

Az MVM kereskedelmi leányvállalatának október 27-28-án megrendezett áramárverésén a teljes felkínált árammennyiség elkelt. Az értékesítés átlagára alatta maradt a Magyar Energia Hivatal által hatóságilag előírt árkorlátnál - áll az MVM közleményében.

Az MVM Trade ZRt.az árverésen különböző termékeket ajánlott fel éves, negyedéves és havi szinten, mindösszesen 5,625 TWh mennyiségben. A meghirdetett mennyiség szintén a MEH-határozat végrehajtásaként adódik, hiszen lényegében az MVM Trade rendelkezésére álló valamennyi szabad mennyiséget tartalmazza.

A tavalyi évhez képest mintegy 50 %-kal kevesebb aukcióra vitt mennyiséget indokolja egyrészt, hogy az MVM Trade-nek a jogszabályi változásból fakadóan lényegesen nagyobb mennyiségű villamos energiát kell az ún. Egyetemes Szolgáltatás körébe tartozó fogyasztók - lakosság, közintézmények - részére biztosítani. Másik ok, hogy az uniós elvárások teljesítéseként és a hazai piac fejlődésének előmozdítása érdekében az MVM nagykereskedelmi piaci részesedése a hosszú távú áramvásárlási megállapodások (HTM) megszüntetése miatt jelentősen, mintegy harmadával csökkent.

A Hivatal határozatával árkorlátot (ún. ársapkát) állapított meg az MVM Trade részére, miszerint az MVM Trade a 2009. évi értékesítéseinél biztosítani köteles, hogy az egyetemes szolgáltatók és a kereskedők részére történő értékesítéseinek súlyozott átlagára ne haladja meg az European Energy Exchange-en (EEX) 2008. január 1-jétől - 2008. szeptember 30-ig a 2009. év egészére kötött zsinór és csúcs ügyletek súlyozott átlagárát. A Hivatal a JPE határozatában foglaltakon túl az árverési szabályzatot jóváhagyó határozatában további kötelezettségeket írt elő az MVM Trade ZRt. számára - azaz szigorította a korábbi határozatában előírtakat.

Az MVM Trade a Hivatal előírásának betarthatósága érdekében külön szoftvert fejlesztetett ki, és szimulációs vizsgálatokkal készült a piaci gyakorlatban meglehetősen szokatlan előírás komoly szakmai kihívást jelentő teljesítésére. Mindennek eredményeként az aukció igen kedvező eredményt hozott.

Az MVM Trade 2008. évi árverésén az első napra meghirdetett, technikai okok miatt október 28-án is folytatódó aukció első ütemében 4,75 TWh villamos energia talált gazdára, azaz a teljes felkínált energiamennyiség mintegy 85 %-a biztosan hazai fogyasztókhoz kerül. Még jelentősebb eredményként értékelhető, hogy a fogyasztók számára legnagyobb biztonságot jelentő, legfontosabb termékfajta, az ún. zsinórtermék teljes egészében elkelt az aukció első ütemében, azaz az MVM Trade portfoliójának legértékesebb eleme, a kedvező árú éves zsinór villamos energia mindenképpen a hazai fogyasztóknál marad.

Fentiekből következően, mivel október 27-n, az árverés első ütemében a meghirdetett 20 termékek közül nem mindegyikre vonatkozóan kelt el a teljes felkínált árammennyiség, ezért az el nem kelt mennyiségekre október 28-án második ütem megtartására került sor, mely szintén sikerrel lezajlott, a résztvevők a teljes mennyiséget lejegyezték.

Az aukció eredményeinek részletes értékelése természetesen hosszabb időt vesz igénybe. Az előzetes összesítés alapján ugyanakkor látható, hogy az MVM Trade 2008 évi árverésén a jogszabályi és hatásági keretek betartása mellett sikeres, kiegyensúlyozott, a piac igényeit is lehetőség szerint szolgáló kedvező eredményt sikerült elérni. Ezt igazolja az aukció egészére adódó, értékesített termék-mennyiségekkel súlyozott átlagár, mely 19,695 Ft/kWh-ra adódott.