Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

MVM Aukció 2008. – A várakozásokkal ellentétben ismét nem lett olcsóbb az energia

2008.10.27-28-án lebonyolították az MVM aukciót két fordulóban.  Az árverésen összesen  5,625 terawattóra mennyiségű villamos energiát értékesítettek, ami a versenypiaci igények töredéke volt ca. 20-25%-a.

Az első napon a fogyasztók, és a nevükben bizományosi szerződés keretében eljáró kereskedők vásárolhattak, míg a második napon a fennmaradó termékekből választhattak a kereskedők. Az első napi árverésen közvetlen, vagy közvetett részvétellel mintegy 50 fogyasztó sorakozott fel, sokszoros túljegyzés mellett, ahol töredék mennyisségekhez jutottak hozzá (számos fogyasztó a bizományosi szerződés ellenére nem jutott „olcsó” áramhoz) a társaságok. A felajánlott 20 termékből 19 termék már az első napon elfogyott, így második nap a kereskedők a maradék termékre és mennyiségre licitálhattak. Első napon a zsinór termék ára az ársapkának köszönhetően 20,5 Ft/kWh értékben realizálódott. Az elért árszint nem mondható kimondottan olcsó árnak, mivel a nemzetközi piacok szakadásának eredményeképpen a német piacon elérhető energiaárak hazai határon belül is versenyképesek. Számos fogyasztó várt az aukcióra, az aukciót követő olcsóbb kereskedői ajánlatokra, ami az alábbiakban felsorakoztatott tényezők miatt nem teljesül.

Miért nem teljesülnek az aukciótól várt „olcsóbb” villamos energia várakozások?

  • Az aukción ismét a piaci igények töredéke került értékesítésre, így a kereskedők minimális mennyisségeket vásárolhattak
  • A legnagyobb hazai fogyasztók az első napon a mennyiségek jelentős hányadát felvásárolták (20 termékből 19 termék első napon elkelt, a legkedveltebb zsinór termék már az első napon elfogyott)
  • Az alkalmazott ársapkára vonatkozó szabályokat jelentősen magasabb energia piaci árak ismeretében határozták meg, így a jelenlegi nemzetközi árszintek mellett nem tekinthető „olcsó” árnak.