Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 478 Mrd Ft
Projektek száma: 8900 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11000 GWh
Földgáz energia: 2270 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2018 Q2 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

A Sourcing Hungary Kft. elkészítette Önöknek az idei első félévet követően az esedékes földgáz energia piaci negyedéves jelentést. Jelen kiadványunkban ismertetjük a 2018 H1 időszakra vonatkozó legfontosabb piaci fejleményeket és eseményeket, az általunk szervezett földgáz energia tenderek statisztikáit, volumen adatait, a kereskedői aktivitást, valamint a megfigyelhető trendeket és a tőzsdei mozgásokat.

 

 

Bevezető

Cégünket idén is rengeteg ügyfél bízta meg földgáz beszerzés lebonyolítására, így eredményekben gazdag félévet zártunk. 2018 második negyedévében a földgáz energia tendereink száma és a versenyeztetett mennyiség jelentősen megnövekedett az előző negyedévhez képest. A tőzsdei árak emelkedése mellett is sikerült az elérhető legkedvezőbb árakat biztosítanunk Ügyfeleink számára.

 

Volumenelemzés

Vállalatunk 2018 H1 időszak alatt 188 darab földgáz energia ügyfélprojektet bonyolított le, amelynek keretében közel 99 millió m3 földgáz került tendereztetésre. Ennek a mennyiségnek kicsit több, mint 88 százaléka 2018 Q2 időszakában került beszerzésre. A versenypiaci szegmensben több, mint 64 millió m3, a közbeszerzési szférában pedig több, mint 34 millió m3 földgázt versenyeztettünk.

Árkonstrukciók

Az idei év első hat hónapja alatt a tenderek többsége fix áras konstrukcióban került lezárásra. Ebben az időszakban a mennyiségi eloszlást tekintve több, mint 71 százalékban fix, és kevesebb, mint 29 százalékban TTF-es árkonstrukció keletkezett. Az ügyfélprojektek számának megoszlása több, mint két százalékban TTF-es, és kevesebb, mint 98 százalékban fix áras konstrukciót eredményezett.

Kereskedői aktivitás

Az elmúlt félév során versenypiaci szegmensben átlagosan 5 földgáz energia kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 12 ajánlatot téve és 39 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szegmensben átlagosan 7 földgáz energia kereskedő vett részt az árlejtéseken, átlagosan 132 ajánlatot téve és 90 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Az OPEC májusi olajtermelése 2017 április óta a legalacsonyabb szintre csökkent. A Reuters hírügynökség felmérése alapján valószínűsíthető, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) májusi termelése napi 70 ezer hordóval 13 havi mélypontra, napi 32 millió hordóra csökkent. Az OPEC 13 tagállama és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) 2017.01.01 óta napi 1,8 millió hordóval fogja vissza a kitermelést a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát már többször meghosszabbították, legutóbb 2018 december végéig.

Egyre több jel utal arra, hogy a földgázfogyasztás dinamikus bővülése várható a következő évtizedben Európában. Ennek oka az, hogy a környezetvédelmi célok teljesüléséhez elengedhetetlen az energiatermelés szerkezetének (erőművi portfólió) átalakítása. A szén-dioxid-kvóta növekvő árai miatt az európai szénerőművek nagy részét várhatóan 2020 után végleg leállítják. A kieső kapacitások pótlása kisebb károsanyag-kibocsátást eredményező, megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek, atomerőművek és földgáztüzelésű erőművek segítségével valósul majd meg. A földgázigény várható növekedését jelzi például több nagy gázinfrastruktúra-fejlesztési projekt elindulása a közelmúltban (mint például az orosz gázt szállító Északi Áramlat 2, a Déli Áramlat, a fekete-tengeri román gázmezőkről gázt szállító BRUA gázvezeték, valamint a cseppfolyósföldgáz-terminál horvátországi fejlesztése), illetve az is, hogy Oroszország és Ausztria 2040-ig szóló, hosszú távú gázszállítási megállapodást írt alá.

A kitermeléskorlátozás körüli feszültségek egyre jobban éleződnek, Oroszország és Szaúd-Arábia növelne, de sokan nem képesek erre. Irán elutasítja azt az orosz elképzelést, amely szerint meg kellene növelni a napi kitermelést 1,5 millió hordóval. Szakértők szerint az sincs kizárva, hogy Oroszország és a szintén a termelés növelése mellett kiálló Szaúd-Arábia meghátrál, ha ugyanis a többiek beleegyezése nélkül növelik a termelést, azzal az egyezség jövőjét tehetik próbára. Eközben Kína kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államokból importált olajra vámokat vetne ki, válaszul arra, hogy Donald Trump amerikai elnök 50 milliárd dollárnyi kínai terméket sújtana vámokkal. Ha a pillanatnyi szinten marad a termelés, drágulhat az olaj a kényes piaci egyensúly miatt, illetve a tartalék kapacitások csökkenése miatt akkor is feljebb mehet a kurzus, ha többet termelnek.

 

Tőzsdei trendek

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj hordónkénti ára 2018 Q1 időszakot követően a második negyedévben is emelkedett. A félév végére elérte a 79 USD/hordó körüli értéket.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama az előző negyedévben tapasztalt csökkenést követően emelkedni kezdett a második negyedév folyamán. Június végére az árfolyam 280 HUF/USD körül ingadozott.

A képletes földgáz energia árakat jelentős mértékben meghatározó olajszármazék termékek – melyek az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1 százalékos kéntartalmú gázolaj (G) – kilenc havi átlagárai 2018 Q2 időszakát követően tovább emelkedtek a harmadik negyedévben. Az ez évi második negyedévre vonatkozó tényértékek F=337,922 USD/t és G=526,928 USD/t, 2018 Q3 tényértékei pedig F=375,752 USD/t és G=585,657 USD/t. Az idei első három hónaphoz képest 2018 Q2 időszakában a növekedés mértéke 8,52%, míg a második negyedévhez képest a 2018 Q3 időszakra 11,17% a további növekedés.

A TTF gázár jegyzés ismét emelkedni kezdett az év elején tapasztalt csökkenés után. Június végére elérte a 21,585 EUR/MWh értéket.

Az ábrán látható az EUR és USD deviza keresztárfolyamának alakulása, amely az év eleji emelkedést követően némi stagnálás után csökkent, a félév végére elérve az 1,16 USD/EUR szintet.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 200 000 m3 éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára 2018 H1 időszak alatt 21 darab egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, amely több, mint 51 millió m3 versenyeztetett mennyiséget jelentett. Ügyfeleink részére összesen 69 713 688 HUF megtakarítást értünk el.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói versenypiaci szegmensben (200 000 m3 alatt) csoportos projektek keretében 122 darab ügyfél bízta meg cégünket az idei első hat hónapban, összesen 13 358 059 m3 mennyiség versenyeztetésével. A csatlakozók számára összesen 134 350 935 HUF megtakarítást realizáltunk.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2018. év második negyedévével bezárólag földgáz energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 5 csoportos és 9 egyedi eljárást indított 40 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, így sor kerülhetett az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások keretében az árlejtések megtartására is.

A félév lezárásaként pedig hamarosan sor kerül adminisztratív szempontból is az eljárások befejezésére.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

37 545 000 HUF (37,74%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

25 786 668 m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

10 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

65 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

114 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2018 első félévében az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

75,8 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

5,1 millió m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

273 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

3 óra 30 perc