Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 478 Mrd Ft
Projektek száma: 8900 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11000 GWh
Földgáz energia: 2270 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2018 Q2 – Villamos energia piaci negyedéves jelentés

Az első félév lezárásával elkészítettük a 2018 H1 időszakra vonatkozó villamos energia piaci negyedéves jelentésünket. Anyagunkban ismertetjük a Sourcing Hungary Kft. által az első hat hónap során szervezett és lebonyolított villamos energia tenderek releváns statisztikáit, volumen adatait, árait, a piacon megfigyelhető kereskedői aktivitást, a legfontosabb piaci eseményeket, valamint a tőzsdei mozgásokat és trendeket.

 

Bevezető

Cégünk egy újabb sikeres időszakon van túl villamos energia tekintetében. Ügyfeleink szakértelmünkbe vetett bizalmának köszönhetően ez a félév rengeteg megbízást hozott, melyekben jelentős volumenek kerültek tendereztetésre. A második negyedévben jelentősen emelkedni kezdett a villamos energia ára az első negyedévi csökkenést követően, de ebben a változékony piaci környezetben is sikerült a lehető legalacsonyabb árakat elérnünk Megbízóink számára.

 

Volumenelemzés

Az idei első hat hónap alatt a Sourcing Hungary Kft. 272 ügyfélnek bonyolított le villamos energia beszerzést, így a Szervezetünk által közbeszerzési eljárásban és versenypiaci tenderen versenyeztetett mennyiség meghaladta a 351 000 000 kWh-t (= 351 000 MWh = 351 GWh). Ennek a mennyiségnek kicsit több, mint 42%-a júniusban került versenyeztetésre, ami valamivel több, mint 148 000 000 kWh-t jelent. Az eljárások során a versenypiaci szegmensben közel 231 GWh, míg az állami, közbeszerzési szféra számára több, mint 120 GWh villamos energiát szereztünk be 2018 H1 folyamán.

Árkonstrukciók

A mennyiség szerinti elosztást figyelembe véve Vállalatunk 2018 első félévében a versenyeztetett tenderek több, mint 78 százalékát HUF pénznemben, kevesebb, mint 22 százalékát EUR devizában írta ki. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve a HUF kiírások közel 89 százalékot, az EUR tenderek valamivel több, mint 11 százalékot adtak.

Kereskedői aktivitás

A 2018 első féléve során a versenypiaci szegmensben átlagosan 4 villamos energia kereskedő vett részt egy tenderen, 16 ajánlatot téve és átlagosan 37 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szférában ugyanazon időszakban átlagosan 6 villamos energia kereskedő vett részt egy eljárásban, 80 ajánlatot téve és átlagosan 76 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Az orosz-ukrán feszültség ellenére 2019 után is kaphatunk gázt Ukrajna felől, és az eddiginél több olcsó áram is érkezhet Mihajlo Goncsar (az ukrajnai Globális Kutatások Központjának elnöke) szerint. Miközben az európai villamosenergia-rendszerrel együttműködő (így az ukrajnaihoz képest szigetüzemű) burstini erőmű magyarországi áramexportja évtizedek óta folyik, a tervek szerint ezzel az erőművel fogják összekapcsolni, tehát ukrán oldalról nézve ugyancsak szigetüzemmé alakítják a hmelnickiji atomerőmű egyik blokkját is. Az a terv, hogy ennek a blokknak az árama Lengyelországon és Magyarországon (Albertirsán) át kizárólag uniós piacokra termeljen.

A Nemzeti Közművek elindította lakossági napelemes szolgáltatását, amely elérhető az egész ország területén. Az ügyfelek a napelemes rendszer telepítésével közvetlenül megújuló energiaforrásból fedezhetik az áramfelhasználásuk jelentős részét. Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. közlése szerint a napelemes szolgáltatásuk olyan teljeskörű kivitelezést jelent, amelyben a teljes folyamatot a vállalathoz tartozó NKM Optimum Zrt. végzi - a műszaki felméréstől az üzembe helyezéshez szükséges minden eszköz telepítésén át az engedélyek beszerzéséig bezárólag. Az NKM Optimum Zrt. egyedi online indikatív ajánlatkérő felületet alakított ki, amelyen a leendő ügyfelek néhány egyszerű adat megadásával ajánlatot készíthetnek és kapcsolatfelvételt kérhetnek.

Az E.ON mintegy 900 millió forintos beruházást tervez idén az áram- és gázhálózat rekonstrukciójára, valamint új beruházások energiaigényének kiszolgálására Zala megyében. Az elmúlt 17 év statisztikai adatai szerint az E.ON ellátási területén a negyedére csökkent az az idő, ameddig üzemzavar miatt szünetelt a szolgáltatás egy-egy fogyasztónál. (2000-ben több mint 250 perc volt ez az idő évente, 2017-ben már 60 perc alá csökkent.) A szolgáltató egyre több figyelmet fordít a madárvédelemre is, közösen dönt a Földművelésügyi Minisztériummal, a nemzeti parkokkal, valamint állatvédelmi szervezetekkel olyan beruházásokról, amelyek megvédik a madárvilágot az áramütésektől.

 

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagymértékben meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén, a HUDEX-en (Hungarian Derivative Energy Exchange, és a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) az elkövetkező időszakokra vonatkozó határidős jegyzések a második negyedévben nagymértékben emelkedtek az idei év első három hónapjában tapasztalt csökkenést követően, meghaladva a tavaly év végi maximumot. A villamos energia ára idén június végére 51 EUR/MWh körül mozgott.

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) az elkövetkező két évre vonatkozó határidős zsinór árak a 2018 Q1 alatti ingadozást követően lassan tovább emelkedtek, elérve a 43 EUR/MWh körüli árat.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati szegmensbe a legalább 500 000 kWh éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára az idei első félévben 54 db egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, amely közel 205 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára ebben az időszakban összesen több, mint 35 000 000 HUF megtakarítást realizáltunk.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói szegmens (500 000 kWh alatt) számára az elmúlt időszakban is szervezett csoportos tendereket a Sourcing Hungary Kft., továbbra is a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül. Az első félévben több MEBEK csoportos projektet bonyolítottunk le, melyekben 119 ügyfél bízta meg Cégünket, és ez közel 26 000 000 kWh mennyiséget jelentett. Ebben az időszakban összesen több, mint 34 000 000 HUF megtakarítást értünk el ezekkel a csoportokkal.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2018. év második negyedévével bezárólag villamos energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 2 csoportos és 6 egyedi eljárást indított 35 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, így sor kerülhetett az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások keretében az árlejtések megtartására is.

A félév lezárásaként pedig hamarosan sor kerül adminisztratív szempontból is az eljárások befejezésére.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

 

  • Legnagyobb megtakarítás:

12 658 464 HUF (31,77%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

19 543 853 kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

52 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

1 óra 20 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

 

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

 

  • Legnagyobb megtakarítás:

108,2 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

13,7 millió kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

7 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

94 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

1 óra 25 perc