Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 478 Mrd Ft
Projektek száma: 8900 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11000 GWh
Földgáz energia: 2270 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2018 Q3 – Villamos energia piaci negyedéves jelentés

A harmadik negyedév elteltével ismét elkészítettük az esedékes villamos energia piaci negyedéves jelentésünket. A továbbiakban a 2018 Q1 – 2018 Q3 időszakra vonatkozóan áttekintést nyújtunk a Sourcing Hungary Kft. által szervezett tenderek és eljárások releváns statisztikáival, volumen adataival, áraival, a piacon megfigyelhető kereskedői aktivitással, a legfontosabb piaci eseményekkel, illetve a tőzsdei mozgásokkal és trendekkel kapcsolatban.

 

Bevezető

Az Ügyfeleknek alig egy hónapja maradt a jelenlegi (azaz a negyedik) negyedév folyamán a jelenlegi villamos energia szerződésük felmondására, ugyanis a január 1-i fordulónapos szerződéseket le kell zárni december elejéig. Emiatt az év további szakaszában dömpingidőszak várható. Vállalatunk számos villamos energia tendert szervezett az idei év első kilenc hónapja alatt. Az idén áprilisig tartó átmeneti csökkenést követően szeptember végéig jelentősen emelkedett a villamos energia ára, így az Ügyfelek jellemzően csak 2019-re kötötték meg a megállapodást, abban bízva, hogy mérséklődni fognak az árak a következő évben.

 

Volumenelemzés

A 2018 január – 2018 szeptember közötti időszak során 468 ügyfélnek bonyolítottunk le villamos energia beszerzést, így a Sourcing Hungary Kft. által közbeszerzési eljárásban és versenypiaci tenderen versenyeztetett mennyiség megközelítette az 568 000 000 kWh-t (= 568 000 MWh = 568 GWh). Ennek a mennyiségnek valamivel több, mint 49%-a a második negyedévben került versenyeztetésre - ez kicsit több, mint 280 000 000 kWh-t jelent. 2018 kilencedik hónapjáig az állami, közbeszerzési szféra számára közel 166 GWh, a versenypiaci szegmensben pedig közel 402 GWh villamos energiát versenyeztettünk meg.

Árkonstrukciók

A mennyiség szerinti elosztást figyelembe véve az árlejtések több, mint 65 százalékát HUF pénznemben, és kevesebb, mint 35 százalékát EUR devizában írta ki Cégünk az idei Q1 – Q3 időszak között. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve közel 88 százalékban HUF, míg valamivel több, mint 12 százalékban EUR kiírásban valósultak meg a tenderek.

Kereskedői aktivitás

A 2018 szeptemberig bezárólag a versenypiaci szegmensben átlagosan 4 villamos energia kereskedő vett részt egy tenderen, 14 ajánlatot téve és átlagosan 33 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szférában ugyanazon időszakban átlagosan 6 villamos energia kereskedő vett részt egy eljárásban, 69 ajánlatot téve és átlagosan 68 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. idén 2,3 milliárd forint értékben tervez beruházásokat Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A fejlesztési összeg több mint felét a csatlakozási igényekkel kapcsolatos beruházások teszik ki, emellett a saját forrásaiból hálózatrekonstrukcióra- és fejlesztésre, elektromos autótöltők telepítésébe, duális villanyszerelő-képzésbe és madárvédelemre ruház be a cég. Nyíregyházán közel ötven helyszínen zajlanak beruházások. Elektromos töltőket és napenergiával működő kiserőműveket egyaránt telepít a megyeszékhely területén az E.ON.

Az idei első fél évben megugrott az import részaránya a magyarországi villamosenergia-felhasználásban – a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. honlapján közzétett adatok szerint elérte a 35,8 százalékot. 2018 januárja és júniusa között 22,7 terawattóra volt a magyar villamosenergia-rendszer teljes felhasználása, amelyből 8,13 terawattóra áram importból, 14,57 terawattóra pedig hazai termelésből származott. Egy évvel korábban ugyanezen időszakban 22,4 terawattóra volt a teljes felhasználás, amelyből 30 százalékot tett ki az import. A teljes 2017. évi felhasználás meghaladta a 45 terawattórát, akkor még 28,5 százalékos importaránnyal. Az áramfelhasználás 2018 januárjában volt a legmagasabb, több mint 4 terawattóra, amelynek 29 százaléka származott külföldi termelésből. Március 2-án a hitelesített bruttó csúcsidei rendszerterhelés elérte a 6825 megawattot, ami meghaladta az addigi, 6780 megawattos rendszerterhelési történelmi rekordot.

Az MVM-be beolvadó Nemzeti Közműveknek várhatóan a kiskereskedelem jut a csoporton belül, az MVM-é pedig a nagykereskedelem lesz. Ez a munkamegosztás nagyjából megegyezik a jelenlegi felállással, és véget vetne a kis- és középvállalati ügyfelekért folytatott versengésüknek. A beolvasztást követően az NKM az MVM leányvállalataként él majd tovább. Ezzel a beolvadással az MVM portfóliója teljes lesz az árampiacon, a gázpiacon pedig számottevő súlyú lesz. A villamos energia nagyobb részét a paksi atomerőmű állítja elő (ahogyan országos szinten eddig is), ezen kívül van még az MVM-nek nem bővülő szélenergia-, bővülő napenergia és stabil fosszilis bázisú termelése. A hazai áram- és gáz-nagykereskedelemnek meghatározó szereplője az MVM csoport. Rendelkezik nagy gáztárolókkal, hozzá tartozik a hazai energiatőzsde és a villamos energia rendszerirányítása, ami gyarapodik az NKM beolvasztása után az egyetemes szolgáltatással, elosztással és kisebb tevékenységekkel.

 

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagymértékben meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén, a HUDEX-en (Hungarian Derivative Energy Exchange, és a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) az elkövetkező időszakokra vonatkozó határidős jegyzések az idei év elején egészen március végéig csökkentek, utána folyamatosan emelkedtek. A villamos energia ára idén szeptember végére 60 EUR/MWh felett mozgott.

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) az elkövetkező két évre vonatkozó határidős zsinór árak 2018 márciusig 36 EUR/MWh körül ingadoztak, utána áprilistól emelkedni kezdtek, elérve 2018 Q4 végére az 54 EUR/MWh körüli árat.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati szegmensbe a legalább 500 000 kWh éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára az idei év első kilenc hónapja során 93 db egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk, amely közel 370 000 000 kWh mennyiséget jelentett. A szegmens számára ebben az időszakban összesen több, mint 60 000 000 HUF megtakarítást értünk el.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói szegmens (500 000 kWh alatt) számára az elmúlt időszakban is szervezett csoportos tendereket a Sourcing Hungary Kft., továbbra is a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) keretein belül. 2018 Q1 – Q3 időszakában számos MEBEK csoportos projektet bonyolítottunk le, melyekben 149 ügyfél bízta meg Cégünket, és ez közel 32 000 000 kWh mennyiséget jelentett. Ebben az időszakban összesen kicsit több, mint 35 000 000 HUF megtakarítást realizáltunk ezekkel a csoportokkal.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2018. év harmadik negyedévével bezárólag villamos energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 2 csoportos és 24 egyedi eljárást indított 51 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, így sor kerülhetett az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások keretében az árlejtések megtartására is.

Az indítási előkészületeken felül sor került a 2018. és első félévének adminisztratív lezárására is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

12 658 464 HUF (31,77%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

33 451 000 kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

52 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

1 óra 32perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

108,2 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

13,7 millió kWh

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

7 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

94 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

1 óra 25 perc