Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 478 Mrd Ft
Projektek száma: 8900 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11000 GWh
Földgáz energia: 2270 Mio m3
Elért meg- takarítás: 45 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Sourcing 2018 Q3 – Földgáz energia piaci negyedéves jelentés

A Sourcing Hungary Kft. elkészítette Önöknek az idei harmadik negyedév lezárását követően a soron következő földgáz energia piaci negyedéves jelentést. Anyagunkban bemutatjuk a 2018 Q1 – Q3 időszak során általunk szervezett tenderek statisztikáit, volumen adatait, árkonstrukciókat, továbbá a kereskedői aktivitást, valamint a fontosabb tőzsdei fejleményeket és piaci történéseket.

 

 

Bevezető

Vállalatunk egy tenderekben bővelkedő időszakon van túl – számos kis-, közép- és nagyvállalati ügyfél bízta szakértelmünkre energia beszerzését idén szeptemberig bezárólag. A korábbi negyedévekhez képest a földgáz energia projektjeink száma és a versenyeztetett mennyiség jelentősen bővült 2018 harmadik negyedévében. Az emelkedő tőzsdei környezetben is sikerült a lehető legalacsonyabb árakat elérnünk Ügyfeleink számára.

 

Volumenelemzés

Cégünk idén szeptemberig 317 darab földgáz energia ügyfélprojektet valósított meg, amelynek keretében több, mint 222 millió m3 földgáz került versenyeztetésre. Ezen mennyiség közel 56 százalékának beszerzését 2018 Q3-ban végeztük el. A versenypiaci szférában kicsit több, mint 129 millió m3, a közbeszerzési szegmensben pedig valamivel több, mint 93 millió m3 földgázt tendereztettünk.

Árkonstrukciók

Az elmúlt három negyedév során a legtöbb projekt fix áras konstrukcióban zárult. A mennyiségi eloszlást tekintve több, mint 87 százalékban fix, és kevesebb, mint 13 százalékban TTF-es árkonstrukcióban kerültek kiírásra a tenderek. Az ügyfélprojektek számának megoszlását tekintve több, mint egy százalékban TTF-es, és kevesebb, mint 99 százalékban fix áras konstrukció született az elmúlt időszakban.

Kereskedői aktivitás

A 2018 Q1 - Q3 időszak során versenypiaci szegmensben átlagosan 5 földgáz energia kereskedő vett részt egy tenderen, átlagosan 12 ajánlatot téve és 40 percig tartott egy aukció.

Közbeszerzési szegmensben átlagosan 6 földgáz energia kereskedő vett részt az árlejtéseken, átlagosan 128 ajánlatot téve és 97 percig tartott egy árlejtés.

 

Piaci aktualitások

Még az év vége előtt kidolgoz az OPEC a kartellen kívüli nagy olajtermelő országokkal együtt egy mechanizmust olajtermelésük nyomon követésére. A szervezeten kívüli olajtermelők és az OPEC 2017 eleje óta önkéntes termeléskorlátozással járultak hozzá a világpiaci kereslet-kínálati egyensúly helyreállításához a globális nyersolajkészletek leszorításával. A résztvevők Algériában találkoznak az olajtermelésük felülvizsgálata érdekében. A kuvaiti olajipari miniszter, Bakhit al-Rashidi megjegyezte, hogy az olajpiaci stabilitást a jövő év végéig meg kell őrizni.

Ismét visszafogta az OPEC a jövő évi globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését, miközben úgy véli, az egyre nagyobb számban jelentkező kockázatok jelentősen rontják a világ gazdasági kilátásait. Jelentésükben napi 1,41 millió hordós növekedéssel, napi 100,23 millió hordóra várja a globális keresletet, ami az egy hónappal korábban várthoz képest napi 20 ezer hordóval alacsonyabb. A szervezet napi 32,56 millió hordó kőolajat termelt augusztusban, a júliusinál napi 278 ezer hordóval többet. A növelést az tette lehetővé, hogy júniusban az OPEC megállapodott az olajár túlzott emelkedésének az elkerülése céljából a kartellen kívüli szövetségeseivel nagyjából napi egymillió hordós emelésről júliustól.

A Brent típusú könnyűolaj világpiaci ára szeptember végén négyéves csúcsra emelkedett annak nyomán, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) elutasította a kitermelés azonnali növelését, annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök többször is felszólította az olajkartellt, hogy az árak kordában tartásának érdekében tegyen lépéseket a globális kínálat bővítésére. Az Irán ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedések miatt jelentősen szűkül a világpiaci kínálat, így több energiakereskedő cég, így a holland Trafigura és a svájci Mercuria arra számít, hogy karácsonyra 90 dollár fölé, 2019 elején pedig 100 dollár fölé emelkedhetnek az olajárak.

 

Tőzsdei trendek

Az Északi-tengeren bányászott BRENT minőségű nyers kőolaj hordónkénti ára 2018 január és szeptember között folyamatosan emelkedett, az időszak végére elérte a 82 USD/hordó körüli értéket.

Az MNB hivatalos HUF/USD árfolyama idén márciusig csökkent, áprilistól kezdett emelkedni, és a harmadik negyedévben az árfolyam 280 HUF/USD körül stagnált.

A képletes földgáz energia árakat jelentős mértékben meghatározó olajszármazék termékek – melyek az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj (F) és a 0,1 százalékos kéntartalmú gázolaj (G) – kilenc havi átlagárai 2018 Q3 időszakot követően tovább emelkedtek a negyedik negyedévben. Az idei harmadik negyedévre vonatkozó tényértékek F=375,752 USD/t és G=585,657 USD/t, 2018 október – december hónapokra vonatkozó tényértékei pedig F=404,173 USD/t és G=626,273 USD/t. Az ez évi második negyedévhez képest 2018 Q3 időszakában a növekedés mértéke 11,17%, míg a harmadik negyedévhez képest a 2018 Q4 időszakra 7,23% a további növekedés.

A TTF gázár jegyzés az év eleji csökkenést követően 2018 Q2 – Q3 időszak során végig emelkedett. Szeptemberben elérte a 23,822 EUR/MWh értéket.

Az ábrán látható az EUR és USD deviza keresztárfolyamának alakulása, amely az év elején emelkedett, majd április – június között csökkenni kezdett, így a harmadik negyedév során 1,17 USD/EUR érték körül ingadozott.

Versenypiaci közép- és nagyvállalati szegmens

A közép- és nagyvállalati versenypiaci szegmensbe a legalább 200 000 m3 éves fogyasztási mennyiséggel bíró cégeket soroljuk. A szféra számára az idei első kilenc hónap során 54 darab egyedi ügyfélprojektet bonyolítottunk le, amely több, mint 107 millió m3 versenyeztetett mennyiséget jelentett. Összesen 119 084 724 HUF megtakarítást realizáltunk ügyfeleink részére.

 

Versenypiaci kisvállalati szegmens

A kisfogyasztói versenypiaci szegmensben (200 000 m3 alatt) csoportos projektek keretében 206 darab ügyfél bízta meg cégünket 2018 Q1 – Q3 időszakban, összesen 21 723 111 m3 mennyiség tendereztetésével. A csatlakozók számára összesen 192 667 939 HUF megtakarítást értünk el.

 

Közbeszerzési szegmens

Közbeszerzési szegmensben a 2018. év harmadik negyedévével bezárólag földgáz energia tekintetében a Sourcing Hungary Kft. 5 csoportos és 20 egyedi eljárást indított 51 állami intézmény és önkormányzat számára. Az indítási előkészületek sikeresen zárultak, így sor kerülhetett az említett ajánlatkérők részére folytatott közbeszerzési eljárások keretében az árlejtések megtartására is.

Az indítási előkészületeken felül sor került a 2018. és első félévének adminisztratív lezárására is.

 

Sourcing „leg”-ek a versenypiaci szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a versenypiaci szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

37 545 000 HUF (37,74%)

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

32 502 200 m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy tenderen:

10 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy tenderen:

65 ajánlat

  • Leghosszabb aukció:

120 perc

 

Sourcing „leg”-ek a közbeszerzési szegmensből

2018-ban az alábbi „leg”-eket értük el a közbeszerzési szegmensben, melyekre büszkék vagyunk:

  • Legnagyobb megtakarítás:

75,8 millió HUF

  • Legnagyobb versenyeztetett mennyiség:

42,8 millió m3

  • Legnagyobb pályázói létszám egy eljárásban:

8 kereskedő

  • Legtöbb ajánlat egy eljárásban:

338 ajánlat

  • Leghosszabb árlejtés:

4 óra 20 perc