Keresés űrlap

Egykulcsos megoldások egy kézből
Több ezer elektronikus aukció, árlejtés tapasztalata
Szakértőink évtizedes beszerzési tapasztalatai
Sourcing siker garancia
Benchmarking, avagy az információ hatalma
Élmény alapú közbeszerzés
Több mint 3000 ügyfél
Éves szinten 1500 beszerzési projekt
Csoportos energia beszerzések
Mérhető és kézzelfogható megtakarítások
Többszörös befektetett arányos megtérülések (ROI)

Referenciáink

Eredményeink

Beszerzési érték: 490 Mrd Ft
Projektek száma: 9075 db
Ügyfelek száma: >4500
Villamos energia: 11350 GWh
Földgáz energia: 2340 Mio m3
Elért meg- takarítás: 47 Mrd Ft

Adatkezelési tájékoztató

Jelenlegi hely

Visszatér a hatósági energiaár

Ismét hatósági ára lesz a lakossági és kisfogyasztói energiának akkor, ha a parlament jóváhagyja azt a két törvénymódosító javaslatot, amelyeket Rogán Antal fideszes képviselő nyújtott be szerdán az országgyűlésnek. A politikus a gázellátásról és a villamos energiáról szóló törvényt írná át.

A javaslat szerint az egyetemes szolgáltatók szóban forgó árait újra az illetékes miniszter határozza meg. A törvényjavaslat a parlament honlapján itt olvasható (pdf-formátumban). A javaslat szerint a földgáz- és a villamos energia legmagasabb rendszerhasználati díját is a miniszter állapítja majd meg, mégpedig tételesen, országosan egységes rendszerben.

A kormány a hét végén döntött az energiaszolgáltatás területén bevezetendő ármoratóriumról - emlékeztet a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosítására beterjesztett javaslat általános indoklása. Az előterjesztésben az olvasható: az ármegállapítással szemben támasztott alkotmányossági követelményekkel összhangban biztosítani kell, hogy az egyetemes szolgáltatás ára a hatékonyan működő engedélyes gazdálkodó szervezetek indokolt működési és tőkeköltsége, és összehasonlító elemzések alapján kerüljön meghatározásra. Lényegesnek mondja az előterjesztő ugyanakkor, hogy az árak megállapítása során a legkisebb költség elvét is érvényre kell juttatni.

E szerint a döntés lehetőséget ad arra, hogy az egyetemes szolgáltatás árát a hatékonyan működő gazdálkodók indokolt működési és tőkeköltsége, illetve összehasonlító elemzések alapján határozzák meg - olvasható az indoklásban.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, az energetikát is felügyelő fejlesztési miniszter, tehát Fellegi Tamás dönthet az áram és a földgáz lakossági és kisfogyasztói áráról. A döntés előkészítéséért változatlanul a Magyar Energiahivatal felel majd.

A magyar árampiac liberalizációja 2003 január 1-jén, a gázpiacé 2004. január 1-jén kezdődött. Az árampiacon a hatósági áras közüzem 2007 végéig, a földgáz-piacon 2009. július 30-ig működött. Azóta a lakosságot, a kisfogyasztókat és átmeneti ideig a közintézményeket az egyetemes szolgáltatók kötelezettsége ellátni, de a fogyasztók szabadon választhatnak a szabadpiac és az egyetemes szolgáltatók között.